Fabels bij echtscheiding

Tijdens gesprekken met cliënten hoor ik vaak dezelfde vragen, aannames en fabels voorbij komen. Denk aan bijvoorbeeld de vragen: mogen kinderen ouder dan 12 jaar zelf kiezen waar ze willen wonen of moet ik kinderalimentatie betalen bij co-ouderschap? Tijd om deze fabeltjes de wereld uit te helpen.

1) Kinderen ouder dan 12 jaar mogen zelf kiezen waar ze willen wonen en welke omgangsregeling geldt.

Fabel; kinderen tot 18 jaar mogen hun mening geven maar het blijft aan de ouders of aan de rechter, als de ouders er niet uit komen, om te bepalen waar een kind woont en welke omgangsregeling van toepassing is.

2) Er hoeft geen kinderalimentatie betaald te worden bij co-ouderschap.

Fabel; ook al spreken partijen een gelijkwaardige verdeling van de zorgtaken af dan betekent dit niet dat er geen kinderalimentatie betaald moet worden. Vaak betaalt slechts één ouder de verblijfsoverstijgende kosten (kosten voor kleding, school, sport etc). De andere ouder moet daar ook een bijdrage voor betalen. Soms is ook een bijdrage in de verblijfskosten (kosten voor eten, uitje en vakantie) nodig als bijvoorbeeld het inkomen tussen de ouders groot is.

3) Als je drie dagen per week de kinderen hebt dan is dit geen co-ouderschap.

Fabel; De wet spreekt niet van co-ouderschap maar van een evenredige zorgverdeling. Hiervan is sprake wanneer beide ouders de kinderen drie dagen per week verzorgen.

4) Als de ontvanger van kinderalimentatie nooit om een indexatie vraagt dan hoef ik het niet te betalen.

Fabel; De indexering van alimentatie vloeit voort uit de wet. Het maakt dus niet uit of uw ex-partner nooit om de indexering heeft gevraagd, echter er is wel sprake van een verjaringstermijn van 5 jaren.

5) De inhoud van het echtscheidingsconvenant wordt door de rechtbank gecheckt.

Fabel; de rechtbank controleert de afspraken, die partijen hebben gemaakt en opgenomen in het echtscheidingsconvenant, niet. Partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en uitvoerbaarheid van de gemaakte afspraken.

6) Alleen mensen die zijn getouwd en willen scheiden moeten een ouderschapsplan opstellen.

Fabel; op grond van de wet moeten alle ouders die het gezamenlijk gezag uitoefenen over een kind en willen scheiden een ouderschapsplan opstellen. Mensen die dus niet getrouwd zijn moeten dus ook een ouderschapsplan opstellen.

7) Schulden die tijdens het huwelijk door mijn partner zijn veroorzaakt komen niet voor mijn rekening.

Als partijen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dan zijn partijen, ook na heet huwelijk, aansprakelijk voor schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan. Het maakt dan niet uit wie de schuld is aangegaan.

8) Ik betaal kinderalimentatie waardoor ik niets meer voor mijn kinderen hoef te betalen.

Fabel; de partner die alimentatie betaald heeft ook zorgkosten voor de kinderen als de kinderen bij hem/haar verblijven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld boodschappen. In de berekening van de kinderalimentatie wordt hier ook rekening mee gehouden. Dit wordt ook wel de zorgkorting genoemd.

9) Ik ben niet aansprakelijk voor een lening die mijn partner is aangegaan.

Fabel; als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd en uw partner sluit een lening af dan bent u ook aansprakelijk voor die lening. Zelfs als u niet op de hoogte bent van de afgesloten lening.