Onderneming

Een eigen bedrijf en scheiden? Wat zijn de gevolgen?

Je hebt een eigen onderneming. Daar heb je hard voor gewerkt. Daar ben je trots op. De continuïteit van je bedrijf wil je dan ook niet in gevaar brengen toch? Bij een scheiding kan de verdeling een uitdaging zijn, maar meestal goed worden opgelost. Vaak zijn ondernemers namelijk onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, waardoor de verdeling is bepaald. Helaas zijn soms de huwelijkse voorwaarden echter niet concreet genoeg of ben je in gemeenschap van goederen getrouwd. Wat je situatie ook is, zeker in het geval van een eigen onderneming in combinatie met een scheiding adviseren wij je om je goed te laten begeleiden. Wij staan je daarin graag bij. Neem contact met ons op voor deskundig advies en professionele hulp.

We hebben een eenmanszaak en gaan scheiden. Wat nu?

Allereerst zal vastgesteld worden wat voor een soort ondernemingsvorm de onderneming heeft. Bij iedere ondernemingsvorm moet namelijk met andere aspecten rekening worden gehouden en andere zaken worden geregeld. Indien er bijvoorbeeld sprake is van een eenmanszaak en de toekomstige ex-partners in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zal in beginsel de onderneming moeten worden verdeeld tussen de partners. Daarom is het belangrijk dat jij en je partner in dat geval in goede harmonie afspraken maken over hoe de onderneming in de toekomst wordt voortgezet, welke gevolgen dit heeft voor de belasting en hoe de pensioen voorzieningen worden verdeeld.

Welke consequenties heeft de scheiding voor mijn vennootschap onder firma?

Is er sprake van een vennootschap onder firma (vof) dan zijn de partners als het ware zowel privé als zakelijk aan elkaar verbonden. Indien er dan voor een scheiding wordt gekozen, betekent dit niet automatisch dat de vof ook automatisch gescheiden moet worden. Toch zal er – in verband met de relationele spanningen die er zijn – vaak voor worden gekozen dat de vof wordt verdeeld. Als de vof blijft bestaan, zal door middel van uitkopen of uittreden geregeld moeten worden hoe de vof verder kan. Op een manier waarmee alle partijen tevreden zijn.

Wat zijn de gevolgen van de scheiding voor mijn besloten vennootschap?

Tot slot kan het ook nog zijn dat de onderneming een besloten vennootschap is. Bij een verdeling van de bv heb je te maken met:

  • de verdeling van aandelen
  • de belangen van eventuele andere aandeelhouders
  • de zeggenschap

Ook bij een bv kan er voor worden gekozen dat één van partijen de ander uitkoopt, net zoals bij de vof. Het berekenen van waarde voor het uitkopen ligt echter een stuk ingewikkelder!